+359 884 754 156
Пон - Пет 9:30 - 18:00 часа
Главно меню

Тунис

Дестинация
От дата
До дата
Вид пътуване

Тунис

Представяме ви Тунис – лазурна и слънчева страна, наследник на богато културно наследство и традиции. На това място може да се насладите на красиви гледки от охрите на безкрайната пустиня до синьо-зелените нюансина морето.

Една страна, която очаква да я посетите...

Много и важни култури са оставили своите следи на това място. В миналото е център на Картагентската империя и едно от най-известните пристаница на Средицемноморието. Сед  146 п.н.е., завладян от Рим, се превръща в римска провинция. Последвалите династии от различни култури характеризират Тунис като кръстопът на много култури. Впечатляващото археологичско богатство потвърждава важния исторически път, който е изминат. Символите, цветовете и вкусовете имат корени, дълбоко впити в миналото на Тунис и в народите, минали по тази гостоприемна страна.

 

Не са за пропускане:

 • Автентичните медини – цял един свят – Три тунизийски медини са избрани от UNESCO за паметнизи на световното историческо наследство. Най-голямата – в Тунис – има големи покрити пазари, храмове, покрити със зелени керемиди и розов мрамор. Впечатляващи са медината на Кайруан и тази на Сус.
 • Керамичните ателиета  - в тях се изработват вази, купи, чаши, дреги съдове в традиционен стил, форми, покрити с емайл и декорирани с фантастимни рисунки.
 • Килимарството – с него се занимават предимно жени, тъкат се килими от Керуан с хиляди малки възли и разнообразни десени на цветя или маргум с ярки цветове и берберски мотиви.
 • Носиите и традициите – Мъжете по селата и градовете често носят келебия (jebba) -удобна туника,  връхна дреха от камилска вълна (bournous) и червен фес (chechia), който се счита за национален символ.
 • Битието и кухнята – Гостоприемството е на голям почит в Тунис. Символът му е букет от жасмин (machmoum), като дар за “добре дошли”. В кухнята може да опитате специални блюда и морски деликатеси като печено агне, риба, с гарнитури от характерната за средиземноморската кухня чуики, цитрусови плодове и бадеми,  приготвени със зехтин и ароматни подправки. Всяко пранене завършва с традиционен зелен чай с мента, поднесен със сладки деликатеси и пресни плодове.  Интересен е музикалният съпровод на традиционни музикални инструменти (maalouf) и сбогуването споръсване на розова вода по ръцете на гостите. Опитайте тунизийски тажин (tajine) и салата мешуя (mechouia)! Не пропускайте и вкусовете на makroudh, debla и kaak warqa.

 

Тунис - едно прекрасно място за:

 • Семейни почивки – на децата се обръща спезиално внимание.
 • Активна ваканция – гмуркане, голф
 • Благосъстояние и таласотерапия – Тунис е втора по популярност в света дестинация за таласотерапия и разполага с голям брой такива центрове в областите Тунис и бреговете на Картаген, Хаммамен и Жасмин Хаммамет, Сус и Ел Кандауи, Монастир и Махдия, Джерба и Зарзис, и Табарка.
 • Туризъм в Сахара - Южен Тунис е пълен с приключения – с мотор, автомобил 4x4. Защо не на камила?
 • Разгледане на забележителности и паметници – едни от най-важните музеи са археологическият, този за ислямското изкуство е етнографският, разбира се има и много други. Най –важните аргеологически места – Картаген, Дуга, Римски амфитеатър (Ел Джем), Табурбо мазис (Thuburbo Majus), Удна, Итики, Була реджия, Семту, Керкуан, Сбейтла и Мактар.

 

 

Хубаво е да знаете и...

 

 • Валута в Тунис: Валутата, която се ползва в Тунис е тунизийски динари - Tunisian Dinar с ориентировъчен обменен курс от 1 лев = 1.57 Tunisian Dinar. 

Какви пари да вземете с вас? Вземете долари или евро. Тези валути могат да се обменят във всяка банка или обменно бюро. Обменният курс е почти един и същ навсякъде, нормално е, че на летището, той е най-неизгоден. За обмяна в банката или в пощенската служба ще ви е необходим паспорт. В хотела обикновена искат само номера на стаята. 
Тунизийският динар не е конвертируема валута и подобно на Египет, в Тунис е забранено да изнасяте валута.
При пристигане и купуване на местна валута, задължително запазете квитанцията, която ще получите при обмяната. Може да ви бъде поискана при заминаване.
На тръгване от страната обменете всичката местна валута в евро или долари – тунизийците наистина ще се опитат да намерят всяка скрита монета в багажа ви. В Тунис се приемат плащания с кредитна карта. За всеки случай уведомете банката издател, че ще посещавате Тунис. В противен случай картата може да бъде блокирана, заради мерки за сигурност.

Обменът на пари между частни лица в Тунис е престъпление. Наказание - лишаване от свобода до 3 години или голяма глоба. Не сменяйте пари "на ръка".

 • Банки: Банките в Тунис работят на кратък график. От 8-00 до 12-00, след това почивка, и от 14-00 до 16-30. Разбира се, не всички банки работят точно по този график, но този начин на действие може да се нарече "типичен" за тунизийските банки. Събота и неделя са почивните дни. В Рамазан банките обикновено работят от 8-00 до 11-30.
   
 • Обмяна на валута в хотелите: Обикновено е възможно от 9-00 ч. до 18-00 ч. без прекъсване и без почивни дни.

Препоръчваме да внимавате да не обменяте големи суми наведнъж. Обменете парите според нуждите и в малки количества. Ако искате да направите голяма покупка, например, килим или бижута, използвайте кредитна карта.

Всички магазини, продаващи скъпи стоки, приемат кредитни карти. Ако магазинът за бижута не приема кредитни карти, тогава самият той трябва да предизвика подозрение.

 • Обмяна на големи суми: Ако разменяте в банката сума, надхвърляща еквивалента на 5000 тунизийски динара, банковият служител ще трябва да представи печат в паспорта при деклариране на парите в митниците. Не забравяйте да декларирате големи суми, когато влезете в страната.
   
 • Когато пазарувате: Задължително трябва да се пазарите. Ако не сте доволни от цената и си тръгнете, тунизийските търговци тръгват след вас и любезно свалят още. Това е част от ”играта”. Те са любезни през цялото време и са добри психолози. Изгодно може да купите сребърни бижута (ръчна изработка), берберска керамика, малки мозайки, многоцветни чанти и сакове от камилска кожа, шалове и килими. Цените са много добри и си струва. Символът на Тунис е красиво букетче жасмин (machmoum) и се подарява за „Добре дошли”. Тук е мястото да си вземете различни благовонни масла като арганово, пачули, мъск и др.
   
 • Бакшиши в Тунис: Бакшишите в Тунис са нещо без което няма да минете. Местните очакват от вас да получат бакшиш за всяка услуга. Размерът му не е точно определен, но може да се придържате към правилото за 10-те процента. Ако попитате някой на улицата да ви упъти той ще очаква някакви дребни пари в замяна. В хотела може да попаднете в неприятната ситуация - да ви покажат стаята и някой от персонала да ви чака на вратата и да не излиза.
   
 • Щепсели и контакти в Тунис: Напрежението в електрическата мрежа на Тунис е 230V, при честота 50Hz. Щепселите и контактите в Тунис са същите като в България. Не е нужно да взимате адаптер или накрайници с вас.
   
 • Часова разлика между България и Тунис: Часовата разлика между Тунис и България е -2 часа. Т.е. в България 12.00 ч, а в Тунис 10.00 ч.
   
 • Виза за Тунис: При престой под 90 дни в Тунис не ви е нужна виза. Попълва се миграционна карта на летище.
   
 • Религията в Тунис: Ислям - съобразявайте облеклото и поведението си с местната култура и традиции.
   
 • Движение по пътищата: Тунизийските шофьори не обичат много да спазват правилата на пътя и затова движението не се организира по същия начин, по който сте свикнали в България. Например в Тунис няма светофари, с изключение на централните улици на столицата. Пешеходни пътеки тип "зебра" присъстват, но шофьорите не обръщат внимание на тях, затова пък има множество "лежащи полицаи". Полицията наблюдава трафика само в стационарни постове. В Тунис има малко автомобили - 125 на хиляда жители. Следователно властите стигат до извода, че сериозните мерки за безопасна организация на движението просто не са необходими за страната. Бъдете бдителни по пътя, особено ако сте с деца!
   
 • Непитейна вода от чешмата: В Тунис чешмяната вода не се счита за питейна вода. В много случаи това не е пълноценна прясна вода, а обезсолена морска вода. Тунис не гарантира безопасния химически състав на водата и отсъствието на вредни микроорганизми в нея. Не пийте вода от чешмата, не рискувайте напразно! В заведенията на хотелите – барове и ресторанти се продава бутилирана минерална вода около 1,5 - 2,5 динара, а обикновено около хотелите има магазини, в които водата е дори по-евтина – около и под 1 динар.
   
 • Слънцето: Тунис е южна и гореща страна, а слънцето е активно и коварно. В първите дни от престоя ви е по-добре да ограничите излагането си на пряка слънчева светлина, особено до обяд. И винаги използвайте слънцезащитен крем - за възрастни SPF 20 или по-високи, за деца SPF 30 или по-високи.
   
 • Храна в стаята: В хотелите, работещи на база All Inclusive е забранено да се изнася храна от ресторантите, но забраните рядко спират много от туристите. В горещ климат храната бързо се влошава и може сериозно да навреди на здравето. Помнете "правило 6 часа". Ако храната е приготвена преди повече от 6 часа, след това я изхвърлете, без да мислите! Не рискувайте напразно, бюфетът скоро ще бъде отново зареден.
   
 • Алергиите: В Тунис туристите се срещат не само с морето и забележителностите, но с и набор от цветове и хранителни съставки, с които по-рано не са се сблъсквали. Вземете със себе си в Тунис лек за алергии. Бъдете внимателни в ресторанта, препоръчваме първо да опитате всяко ястие в малки количества. И особено внимание към временни татуировки, които се правят с къна. Редица са случаите, при които туристите разбират, че имат алергия към тази смес, след като вече е поставена върху кожата и е по-добре да не си представим последствията.
   
 • Сувенири: Тунизийските търговци майсторски изчисляват новопристигналите туристи, защото за тях това е приоритетна цел. Нашият съвет - пазете се от търговците в ранните дни и не купувайте нищо, докато не се ориентирате в цените.
   
 • Документи за обмяна на валута: В Тунис е лесно да се променят долари или евро за тунизийски динари, но обратният обмен е много по-труден. Не губете квитанциите си! И по-добре да не променяте валутата повече, отколкото ви е необходимо за пазаруване в магазините.
 • Миграционна карта на Тунис: Миграционната карта на Тунис е една от най-неразбираемите в света. Правилното попълване често предизвиква въпроси дори на онези туристи, които познават добре английски език. Ще се опитаме да опишем нейните характеристики, ще дадем подробна инструкция за дизайна на този документ. Носете с Вас химикалка в Тунис, за да попълните картата. Често в зоните на пристигане на летищата, дългите опашки се получават от туристи, чакащи за да получат писалка и да попълнят картата.Миграционната карта на Тунис се състои от две части. Първата се нарича "международна борда за кацане и слизане", тя е в горната част. Отдолу е втората част - "карта за посетители на чуждестранно лице". Каква е разликата между тези две части е мистерия. Обикновено картата е разделена на две части - пристигане и заминаване. Първата(горна) част се взима от миграционната служба на страната при пристигане, а втората - при заминаване. Моля, пазете попълнената долна част – ще ви бъде поискана при заминаване! Във всеки случай ви препоръчваме да попълните двете части наведнъж и да спестите време. Ще получите картата за миграция на летището след полета до Тунис. Това е друга местна особеност - те никога не се раздават в самолета. Това важи не само за полетите от България, но и за всички полети като цяло.
   
 • Копия на документи: Това правило е валидно за всяка страна. Винаги е необходимо да правите фотокопия предварително: чуждестранен паспорт, ваучери, билети и застрахователна полица. В случай на загуба на оригинални документи, фотокопия ще бъдат полезни.
   
 • Внос в Тунис: Правилата за внос в Тунис се определят от Митническия кодекс на страната ("Code des Douanes"). Всички тези документи са свободно достъпни на уебсайта на митническите власти на Тунис, езикът на документите е френски. Ако има желание, можете да проучите тези документи.
   
 • Забрана за внос:

- Лекарства, различни от лекарства за лична употреба. Ако туристът е с предписано лекарство с наркотичен ефект, тогава трябва да бъде представен съответният сертификат, преведен на френски. По-добре да не рискувате и да се консултирате по тази тема в посолството на Република Тунис.
- Оръжия, различни от лов и спорт, за чието внасяне трябва да получите специално разрешение в Министерството на вътрешните работи на Тунис.
- Животни и растения, изброени в Червената книга.
- Палмови дървета и продукти от тях.
- Порнографски продукти. Важно е да отбележим тук, че тунизийците имат по-широка концепция от нашата. Тук думата "порнография" има различно значение. Бъдете внимателни! 
- Експлозиви.
- Всеки фалшификат.
- Всички обекти с историческа или културна стойност. Заслужава да бъдете внимателни със старинните неща, оставяйте предмети от древността у дома.

 • Тютюн и цигари: Тунизийските митнически разпоредби имат един нюанс. Обикновено правилата уточняват, че само лица над 18-годишна възраст могат да внасят цигари. В тунизийските закони, обаче, нищо не се казва за това. Теоретично, дори бебе би могло да внесе безмитни тютюневи изделия в Тунис.

До 200 цигари, до 100 пурети, до 50 пури или до 400 грама тегло тютюн.

На някои сайтове можете да намерите и други числа, например 400 цигари. Официалната норма е 200. Не рискувайте напразно, особено след като цигарите в Тунис са евтини, а асортиментът в магазините е широк.

 • Алкохол: Можете да пренасяте: 1 бутилка до 1 литър силен алкохол (над 25%) или 2 бутилки до 1 литър със слаб алкохол (до 25%).

Митническите служители следят за това правило.

Какво друго можете да импортирате свободно:

- До 1 литър тоалетна вода или до 250 милилитра парфюм.

- цитираме: "Подаръци за нетърговска употреба". Не е дадена конкретната формулировка на това ограничение, която самият турист би трябвало да предположи.

- Артикули за лична употреба - 1 лаптоп или таблет, 1 фото или видеокамера, малка ютия, сешоар, електрическа самобръсначка.

 • Внос на валута: Вносът на тунизийски динари е строго забранен. Тази валута е трудно да се намери извън Тунис.

Към контрола на валутата на границата властите на Тунис се отнасят много сериозно, както и стриктният контрол на валутния контрол в страната.

Ако внасяте повече от еквивалента на 5000 динара, тогава декларацията е задължителна. Без декларация тези пари не могат да бъдат върнати. Тези пари дори не могат да бъдат прехвърлени в непарична форма (по банкова сметка), тъй като служител на банката ще изисква паспорт с печат върху декларацията за валута.

Теоретично е необходим паспорт с печат, който да изисква дори търговци за големи покупки, но те не го правят. Дори да имате валута на стойност повече от 25 000 динара, без печат за деклариране, вече е престъпление!

Властите се борят с незаконните придобивки, корупция, трафик на наркотици. Ако митническите служители открият ценна стока от туриста при напускане на страната (скъп килим, бижута от злато или нещо подобно), те може да поискат да представят документи - печат върху обявяването на валута или извлечение от банката за изтегляне на пари от сметка. Ще трябва да се докаже, че покупката е извършена с легитимни пари.

Печатът на валутната декларация е валиден за 3 месеца, след което вече не е възможно да се изтегли валутата от страната!

 • Домашни любимци: Всеки домашен любимец трябва да има здравен сертификат, получен максимум 6 седмици преди пристигането в Тунис. Котките и кучетата трябва да имат сертификат за ваксинация срещу бяс, направен 1 до 6 месеца предварително. Забранено е внасянето на някои породи бойни кучета.

 

Информацията по-горе е с препоръчителен характер и "ОРМА ТРАВЕЛ" ЕООД не носи отговорност за възникнали промени или неточности.

 

“Орма Травел” организира индивидуални и групови пътувания до всички части на света. Можем да Ви предложим желаното пътуване, дори да не го намирате след публикуваните оферти.

За повече информация, моля свържете се с нас на office@ormatravel.com и на телефон:  +359 884 754 156.

 

 

Визови изисквания и издаване на визи за Тунис

Орма Травел оказва съдействие при подготвянето и обработката на документи за издаване на виза, когато такава е необходима.

Виза за Тунис
© 2024 Орма Травел - почивки, екзотични пътешествия, хотели Уеб дизайн от informano
Затвори
Вашият e-mail
Парола
x
OK
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!