+359 884 754 156
Пон - Пет 9:30 - 18:00 часа
Главно меню

АЗЕРБАЙДЖАН - КАВКАЗКА ПРИКАЗКА в "ЗЕМЯТА НА ОГЪНЯ"

София - Баку - Гобустан - Абшерон - Шамаки - Габала - Шаки - Баку - София
6 дни / 4 нощувки Екскурзия - самолет
Цена 1990 лв.
 АЗЕРБАЙДЖАН - КАВКАЗКА ПРИКАЗКА в "ЗЕМЯТА НА ОГЪНЯ"
Програма на екскурзията

Програма на екскурзията


6 дни/ 4 нощувки

Отстъпки заа ранно записване до 30.04.2024г. 100 лева на човек

Азербайджан е от онези държави, които изумяват от комбинацията с древното и новото. Наричат я "Земя на огъня” и важи с пълна сила тук, тъй като е земя, богата на плитки находища на нефт и природен газ, които бликат като факли пред смаяните ни погледи, а столицата Баку се развива с невероятни темпове именно поради множеството залежи на петрол. Насладете са на няколко дневният ни отскок до това привлекателно място, красивата природа и невероятно вкусната азербайджанска кухня.

 

 

 

ПРОГРАМА:

Ден 01/ 19.09.2024/ София – Баку

Отпътуване от Летище София, Терминал 2 в 18:40 часа за Баку с Полски авиолинии. Баку е най-големият град, както и столица на Азербайджан, а името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Независимо, че Азербайджан е бивша съветска република, днес градът е придобил модерен облик и в много от случаите е сравняван с екстравагантния Дубай..

Ден 02/ 20.09.2024/ Баку ( закуска и обяд)

Кацане в 05:10 и трансфер за хотела. Настаняване и кратка почивка. Закуска, а по-късно ще направим пешеходен тур из Стария град. „Ичери Шехер“ е най-интересна и наситена с архитектурни и исторически паметници, някои от тях защитени под егидата на ЮНЕСКО. Интерес представляват Крепостните стени, Портите на града «Гоша гала гаписи», Дворецът на шаховете на Ширван (15 век), Девичата кула (12 век), Керван Сарай, Замъкът Синик Гала, средновековните бани, занаятчийските ателиета и антикварни магазини. Ще се разходим по улица „Низами“ – една от най-известните модни улици в Баку. Няма да пропуснем разходката и по дългия 6 км. булевард разположен успоредно на брега на Каспийско море – най- голямото солено езеро в света ( над 35 000 кв. м.). Обиколката ще завърши на Площада с фонтаните.

Завръщане в хотела, свободно време и нощувка.

Ден 03/ 21.09.2024/: Баку – Абшеронски полуостров – Гобустан – Баку (100 км.) (закуска, обяд)

Днес след закуска ще поемем към Абшеронския полуостров, намиращ се на западния бряг на Каспийско море – символ на Неугасващия пламък. Тук земята е изпълнена с подземни източници на нефт и газ, които непрекъснато се просмукват към повърхността и в много от процепите тлее огън. Може би и затова, още от древни времена тази земя била известна като земята на поклонниците на огъня, където хората приемали дадените огнени „извори“  като божествена сила и в знак на почит строили олтари и храмове.

Пътьом ще посетим село Гала и Етнографския музей, за да се запознаем с културата, традициите и занаятите на местното население през вековете и ще посетим известния хълм Янардаг. Думата „янар“ на азербайджански език означава „изгаряне“, а „даг“ – „планина“ и самите вие ще се убедите в това, като видите множеството огньове, които се получават при досега на газа с кислорода.

Друго изключително интересно място е храмът на огнепоклонниците Атешгях. Храмът е строен през 17-18 век, поддържан от индуската общност в Баку, принадлежаща към кастата на сикхите. Но историята на храма Атешгях е много по-стара. Още в началото на нашата ера тук имало светилище на зороастрийците. Те придавали на неугасващия пламък мистично значение и идвали тук, за да се поклонят на светинята. В бившите килии, където са отсядали поклонниците от цял свят, сега е разположена експозицията на музея, съдържащ множество уникални оригинални експонати.

Отпътуваме за селището Гобустан. Обитавано в миналото от първобитни хора, оставили след себе си голямо количество следи. Ще видим удивителния свят на скалните изображения, паметници на изкуството, изобразяващи бита и традициите на древните хора. Това е музей с повече от 6000 скални рисунки под открито небе, а сюжетите датират от преди 10 хиляди годин.

Тук ще видите и едно чудо на природата - калните вулкани, които могат да бъдат не по-малко внушителни от стандартните вулкани с лава. Интересно е, че в света има общо около 800 кални вулкана, като близо половината - 350 от тях - се намират на територията на Азербайджан, а са уникални с това, че по структура и състав се доближават до възвишенията на повърхността на Марс. Смята се, че първият кален вулкан е избухнал в Азербайджан преди 25 милиона години, а през последните 200 години са регистрирани 200 големи изригвания. 25 от калните вулкани в Азербайджан и територията около тях са обявени за национални паркове.
 

Вечерта завръщане в хотела и свободно време, нощувка. 
 

Ден 04/ 22.09.2024/: Баку – Шамакхи – Лахидж – Габала (230 км.) (закуска, обяд)

След закуска отпътуваме за Габала.  В продължение на 600 години Габала била столица на Кавказка Албания ( антична страна, която е съществувала на територията на сегашен Азербайджан), но историята й датира от  преди близо две хиляди години. Планинският въздух опиянява, прекрасните реки, водопади и езера радват очите – причина Габала да бъде наречена „Азербайджанската Швейцария”!

Преди да стигнем там, пътьом ще минем през Шамакхи – разположен на големия Път на коприната, ще спрем в селището Мараза, за да видим отблизо с джамията Мавзолей Дири-Баба, която местните хора свързват с много мистични събития. В Шамакхи ще посетим и най-голямата джамия на Азербайджан – Джума Джамия, която е една от първите джамии на Азербайджан след арабската окупация на Кавказ и е била построена около 744 г. сл. Хр.

Ще спрем и в Лахидж, основано в V -ти в.н.е в каньона на река Гирдиманчай, Горен Кавказ. Района е известен с автентичните си занаятчийски традиции и най-вече с изработка на медни съдове,  килими и кинжали. Тук ще видите запазена средновековна канализационна система и водопровод, за които твърдят, че са построени преди 1000 – 1500 години. Поради честите земетресения местните хора са развили сложни и автентични строителни техники.

Ще спрем за почивка и фото-пауза при езерото Нохур , заобиколено от тикова гора.

Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 05/ 23.09.2024/: Габала – Туфандаг – Киш – Шaки –  Баку (100 км) (закуска, обяд)

След закуска отпътуваме за Туфандаг – високопланински курорт, където ще се разходим с въжената линия и ще се насладим на красивата панорама на Кавказките планини. По-късно продължаваме към Шаки, като по пътя ще направим спирка в живописното селище Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. Тук се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава. А в Киш също се намират - Древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал - норвежки учен, който има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите.  При свое посещение в Гобустан и земите около Каспийско море, той се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с корабите на викингите от средновековието., а след разкопки на християнската църква, изследователите намерили надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени с главите им на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни.

Пристигаме в Шaки - едно от най-старите селища в Кавказ , с богато историческо и културно наследство от над 2500 г. Още от I в. Шаки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. От тук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната. Заради оживената търговия били построени много кервансараи, като два от тях са запазени и до днес – Горният и Долният. Най-изтънченият занаят в града е традиционната бродерия Такалдуз. Създават го шакинските майстори-художници, а самите бродерии разказват многовековната история на Азербайджан. Везаните платна са с основа на червено, черно и тъмно синьо кадифе и се ползват като пердета, покривки, покривала, пелерини и други.

Тук се намира и  Двореца на хана на Шаки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви, а в центъра му се разполага огромен прозорец витраж от разноцветни стъклени мозайки.

 

Завръщане в Баку около 19:00 и настаняване в хотела. Свободно време и нощувка. 

Ден 06/ 24.09.2024: Баку – отпътуване рано сутринта в 06:40. Кацане в София в 13:55

Дати и цени

September 2024
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Моля, изберете дата от календара, за да видите цените за нея и да резевирате.

Пълна ценова таблица

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

 • Самолетен билет София –  Баку –  София с Полски авиолинии:
 • Един брой салонен багаж до 8 к.г на борда на самолета и чекиран багаж до 20кг;
 • Летищни такси;
 • Трансфер летище – хотел – летище;
 • 3 нощувки със закуски в Баку в хотел Iris Baku 4* https://irishotelbaku.com/en
 • 1 нощувка със закуска в Габала или подобен https://gabalagardenhotel.az/
 • 4 обяда в местни ресторанти
 • Всички трансфери по програмата;
 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване от местни лицензирани екскурзоводи с превод на български език от водача на групата;
 • Водач от България по време на пътуването
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Бакшиши;
 • Виза - Необходими документи в JPEG - формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване
 • Разходи от личен характер;
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
 • Лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 20 лв.
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“, която се сключва по желание на клиента. Застраховката се сключва най-късно до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит. Размерът на застрахователната премия ориентировъчно е около 6 % от застрахованата сума. Повече информация в офиса на фирмата.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

► Виза

► Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;

► За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариално заверено пълномощно от единия или двамата родители! При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия, по време на пътуването родит


СРОКОВЕ ЗА АНУЛАЦИИ И НЕУСТОЙКИ

 • До 61 дни преди датата на пътуването – без такса за анулация.
 • При анулация от страна на потребителят от 60 дни до 41 дни преди датата на пътуване – размера на депозита
 • Ако прекратяването е 40 и по-малко дни преди датата на пътуването - Потребителят дължи такса за прекратяване в размер на 100% от общата стойност на пътуването.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ
При записване и сключване на договора се внася депозит в размер на 30%.  Доплащането се прави 40 дни преди отпътуване

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕТО ПО ЧЛ.82  ОТ ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА

 • Дестинация: Азербайджан
 • Хотели: 4 и 5*
 • Офертата важи при минимум 10 туристи.
 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.80 BGN и курс на еврото 1 EUR = 1,956 BGN
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 20 дни преди заминаване.
 • Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Азербайджан.
 • Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други в същата категория, но идентични по качество.
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 • Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 19.08.2024 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
 • Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на съответните суми според условията за анулации и неустойки.

Резервирайте

Име*
Имейл*
Телефон*
Дата на тръгване
Предпочитания за хотела
Допълнителни изисквания / уточнения
Бр. възрастни
Брой деца (<0)
Имена по паспорт на възрастен 1
Имена по паспорт на възрастен 2
Имена по паспорт на възрастен 3
Имена по паспорт на възрастен 4
Имена по паспорт на възрастен 5
Имена по паспорт на възрастен 6
Имена по паспорт на възрастен 7
Имена по паспорт на възрастен 8
Имена по паспорт на възрастен 9
Имена по паспорт на възрастен 10

Начин на плащане

x
Съгласен съм с условията на сайта!
Общи условия
x
Желая да се абонирам за бюлетина с нови предложения на Орма Травел
Цена
x
© 2024 Орма Травел - почивки, екзотични пътешествия, хотели Уеб дизайн от informano
Затвори
Вашият e-mail
Парола
x
OK
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!